Monica Akihary | Boi Akih | From and to Infinity

Monica Akihary | Boi Akih | From and to Infinity

Hoogtepunt van ieder seizoen bij Jazz in Arnhem is het concert van de Boy Edgarprijswinnaar. Afgelopen keer was dat Ronald Snijders. Zangeres Monica Akihary heeft de Boy Edgarprijs 2023 gewonnen en zal op 5 maart bij Jazz in Arnhem optreden!

Boi Akih – From and to Infinity

Sinds 1997 vormen gitarist-componist Niels Brouwer en vocalist en tekstdichter Monica Akihary – winnaar van de Boy Edgarprijs 2023 – onder de naam BOI AKIH een duo dat de vaste en onscheidbare kern vormt van samenwerkingen met uiteenlopende musici en dichters.

In dit concert presenteren ze hun nieuwe album From and to Infinity (release juni 2023).

From and to Infinity is een compositie van Niels Brouwer, die hij oorspronkelijk in 2019 schreef voor het 70-koppige bamboefluit orkest Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon Stad. Voor een uitvoering in het Orgelpark Amsterdam maakte hij nieuwe arrangementen voor een unieke bezetting met orgels, blokfluiten, kora, percussie, gender (gamelan-instrument), gitaar en stem.

Samen met de Hongaarse blokfluitist Dodó Kis, koraspeler Sekou Dioubate uit Guinee en pianist Nora Mulder is het gelijknamige album opgenomen in het Orgelpark in Amsterdam, met de unieke orgels daar. De stukken die oorspronkelijk voor het bamboeorkest – van piccolo- tot contrabas-bamboefluit – zijn gecomponeerd, worden nu uitgevoerd op orgel door Nora Mulder.
Voor de live-uitvoeringen hebben Brouwer en Mulder een kistorgel omgebouwd om het voor deze compositie geschikt te maken. Het orgel heeft nu in totaal 219 pijpen en er zijn 24 extra baspijpen toegevoegd. En het kwintet is voor deze tour uitgebreid met de percussioniste Bintou Kouyaté uit Guinee.

From and to Infinity voert je mee op de golven naar het Molukse eiland Ambon. De zee, verklankt in het orgel, verbindt het met de rest van de wereld. Je ervaart een reis met contrasten en parallelle universa. Met zang in de oude taal het Haruku, de woeste adem van het orgel, de microtonale toetsen van de Balinese gendèr, het heldere getokkel op de gitaar en West-Afrikaanse kora, een ongebonden blokfluit, een gruizige e-gitaar en percussie. Het is akoestisch versus elektronisch, mechanisch versus organisch, sferisch versus ritmisch. 

From and to Infinity bestaat uit vier delen: The Sea, Dryland, The City en Joy.


Monica Akihary – zang, bas-kalimba, live sequencer
Niels Brouwer – gitaren
Sekou Dioubate – 35-snarige kora, slitdrum
Dodó Kis – blokfluiten
Nora Mulder – kistorgel

Bintou Kouyaté – percussie

Foto door Merlijn Doomernik

Datum

05 mrt 2024
Verlopen!

Tijd

De zaal is om 19.45 uur open.
20:30 - 23:00

Kosten

€ 20,00

Locatie

Huis van Puck
Kazerneplein 6, 6822 ET Arnhem

Organisator

Stichting Jazz in Arnhem
Email
info@jazzinarnhem.nl
Website
https://www.jazzinarnhem.nl

Comments are closed.