Colen -A Bird’s Eye View-

Colen -A Bird’s Eye View-

Utrechtse Jazzcomponist en – saxofonist Ad Colen nieuwste project

A Bird’s Eye View
The stories birds are telling. Contemporary music inspired by birdsongs

Jazzcomponist en –saxofonist Ad Colens nieuwste project Birds’ Eye View” weerspiegelt zijn muzikale karakter: frisse fantasievolle composities met fraaie improvisaties die bij publiek en medespelers de (glim)lach ontlokken. Zijn muziek maakt mensen gelukkig omdat het een herkenbaar en verrassend verhaal is. Zo legt Colen tijdens een concert met zichtbaar plezier uit om welke vogels het gaat, waarom en hoe deze en die vogels hem muzikaal inspireren. De uitleg zorgt voor dieper gevoeld luisterplezier. Kauwen kraaien krakende tonen, maar kauwen reageert waanzinnig ritmisch op elkaar. Inspirerende klanken om mee te componeren en improviseren. Colen inspireert anderen om te genieten van het vogeluniversum, en in bredere zin, verbondenheid te leren voelen met de natuur.
Nimmer is er een Jazzalbum gemaakt dat zo gebruikt maakt van de klanken van het vogelrijk. Net zoals de melodie van een jazzstandard een leidraad is om te improviseren, zo zijn ritmes, melodieën en klanken van de vogels dat ook. Improvisatie geïnspireerd door vogelklanken. Voorjaar 2018 verschijnt de CD.

Ad werd Jazzcomponist en –saxofonist. Al jaren beschrijft Colen vogellijnen en verwerkt ze tot zijn composities. Colen beschrijft zichzelf ook als een band van vogels: de bedachtzame uil, de kwetterende solist als de zwartkop en een lyrische vogel als de heremietlijster. “Als vogelklanken vertraagd worden met onder andere moderne technieken, ontvouwen zich weer heel nieuwe klanken en melodische lijnen. Lijnen die vrij en grillig van stijl, melodie en ritme zijn. Maar er zijn ook melodische lijnen zoals de kwetterende zang van de Heremietlijster met zijn mooie lyrische lijn of de moderne klassieke melodielijn van de Winterkoning.” De muzikale boodschap is duidelijk: vogelzang en – composities en jazz liggen niet ver van elkaar.

Dit album moest ooit het daglicht zien. Maar dit kon alleen met virtuoze muzikale persoonlijkheden met veel noten op hun zang, liefhebbers van improviserend samenspel en die bovenal altijd nieuwsgierig naar nieuwe manieren om muzikaal creatief te zijn. En dit is gelukt. Mike Roelofs laat zijn Rhodes piano parelen als de roodborst, Dion Nijland is net als zijn contrabas uit edel hout gesneden en speelt met de rust van een uil. Cellist Rogier Hornman is de benjamin van de band, een aanstormend cellotalent. En Yonga Sun is een van de weinige drummers die groove en ritmische virtuositeit combineert en roffelt als een specht. Deze bandleden zijn niet voor niets ook actief in tal van band en orkesten van formaat.

Line up:
Ad Colen – saxofoons en composities
Mike Roelofs – Fender Rhodes
Dion Nijland – contrabas
Yonga Sun – drums
Rogier Hornman – cello

 

 

Aanvang 20:30, zaal open vanaf 19:45 uur

 

Datum

05 nov 2019
Verlopen!

Tijd

20:30 - 23:00

Kosten

17,50

Locatie

Theater het Hof
Theater het Hof
Boekhorstenstraat 58, 6828 DV Arnhem

Organisator

Stichting Jazz in Arnhem
Email
info@jazzinarnhem.nl
Website
https://www.jazzinarnhem.nl

Comments are closed.