Podium Trio

Podium Trio

PODIUM TRIO
Wolter Wierbos – trombone, Paul van Kemenade – altsax, Jan Kuiper – gitaar

Het Podium Trio is ontstaan in 1985 toen Jan Kuiper de ‘Podium Prijs’ van de stichting Jazz in Nederland won. Hij vroeg de eerdere winnaars van 1983 en 1984 voor een concert tijdens Kuipers’ prijsuitreiking. Dat werd een succes en sindsdien heeft het trio tussen 1985 en 2000 enkele honder-den concerten in heel Europa gegeven en opgetreden met gasten als Jamaaladeen Tacuma, Cornell Rochester, David Murray, George Lewis, Kelvyn Bell e.a. Legendarisch waren de concerten met Tacuma en Rochester. In 1995 ontving Wierbos de Boy Edgar Prijs en Van Kemenade kreeg de prijs in 1999.

Lp: Live in Montreal (1986). Cds:Take one (1992),Live in Koln (1994 with Tacuma & Rochester),Live at the Concertgebouw (1998)

Biografieën:

Jan Kuiper (Zevenhuizen, 5 februari 1957) is een zeer actieve gitarist die zich in vele muziekstijlen thuis voelt. Hoewel hij de nadruk op jazz legt, met John McLaughlin als inspirator, komt hij oorspronkelijk uit de popmuziek. Hij speelt ook veel wereldmuziek en zelfs ingetogen klassiek getinte akoestische gitaarmuziek of Indiase muziek. Hij maakt deel uit van talrijke groepen en combinaties, als lid of als leider. Hij organiseert festivals, regelt optredens voor zijn groepen, componeert muziek, is leraar gitaar geweest en geeft yogalessen. Sinds 2000 heeft hij zijn activiteiten ondergebracht in een eigen bedrijf: Jan Kuiper Music Productions. Hij treedt daarna vooral op in theaters. Ook is hij directeur en artistiek leider van de Stichting Jungle Warriors Productions. Op 18 jarige leefdtijd gaat hij naar het conservatorium in Groningen, waar hij in 1994 hoofddocent elektrische gitaar wordt. Jan Kuiper heeft o.a. samengespeekd met Greetje Bijma, Leo Cuypers, Paul Stocker, Noko Langenhuysen, Pierre Courbois, Maarten van Norden en heel veel buitenlandse jazzmuziekanten.

Wolter Wierbos (Holten, 1 september 1957) wordt in 1979 freelance trombonist en groeit snel uit tot een belangrijke beoefenaar van de geïmproviseerde muziek in Nederland. Sinds 1980 speelt hij in het ICP Orchestra. Andere prominente bands waarvan hij deel uitmaakt, zijn Available Jelly en het Gerry Hemingway Quintet. Het spel van Wierbos is enerzijds geïnspireerd door de trombonisten uit de band van Duke Ellington en anderzijds door free-jazztrombonisten zoals Albert Mangelsdorff en Roswell Rudd. Hij wordt geprezen om zijn beheersing van extreme en ongebruikelijke technieken. Zijn stijl wordt gekenmerkt door de toepassing van verschillende soorten dempers, waarmee hij het trombonegeluid tijdens het spelen manipuleert. Behalve in Nederlandse ensembles speelt Wierbos in internationale bands van onder anderen Cecil Taylor, Evan Parker en Frank Gratkowski. Vanaf 1989 leidt hij enkele jaren de groep Celebration Of Difference, met een Surinaamse ritmesectie en de blazers Jarmo Hoogendijk en Ben van den Dungen. De rol van bandleider bevalt hem niet en hij kiest definitief voor bands waarin de nadruk ligt op collectiviteit en ruimte voor vrij spel. In 2001 richt hij met vier gelijkgezinde Amsterdamse musici de Stichting dOeK op, met als doel de improvisatiemuziek in Nederland te bevorderen. Naar aanleiding van de jaarlijkse festivals van dOeK ontstaat Wollo’s World, een flexibel project waarin Wierbos ruimte geeft aan improviserende musici in wisselende formaties. Na jarenlang moderne trombones te hebben bespeeld, verwerft hij in 2003 een Conn uit 1933.

Altsaxofonist Paul van Kemenade (Rotterdam, 17 mei 1957) is een van de belangrijkste exponenten van de Tilburgse school. Hij wordt bewonderd om zijn krachtige, lyrische spel, dat bij criticus Michiel de Ruyter vergelijkingen oproept met Piet Noordijk. Daarnaast wordt hij geprezen om zijn inzet bij het organiseren van concerten en faciliteiten voor musici. Van Kemenade groeit op in Valkenswaard en begint op zijn dertiende bij met tenorsaxofoon, als lid van de harmonie. In het tweede jaar van het Brabantse Conservatorium in Tilburg schakelt hij over naar altsax en maakt hij kennis met ouderejaars Niko Langenhuijsen, de actiefste bandleider van de Tilburgse school. Van Kemenade komt niet aan afstuderen toe. In 1982 richt hij zijn eigen kwintet op. Twee jaar later wint hij de Podiumprijs. In 1993 begint Van Kemenade in Tilburg met Stranger Than Paranoia, een festival voor improvisatiemuziek in de breedste zin van het woord. In 1994 maakt zijn kwintet een lang tournee door Zuid-Afrika, waar intensieve samenwerking ontstaat met lokale musici. In 1999 ontvangt Paul van Kemenade de Boy Edgar Prijs. Afrikaanse muziek is van toenemende invloed op zijn spel en compositiestijl. Het kwintet gaat op tournee met de Senegalese muzikale familie Guissé. Van Kemenade krijgt steeds meer internationale erkenning; in 2011 wordt zijn CD Close Enough bekroond met de maximumscore van vijf sterren in het Amerikaanse jazzblad Downbeat.

 

Aanvang 20:30, zaal open vanaf 19:45 uur

 

Datum

01 okt 2019
Verlopen!

Tijd

20:30 - 23:00

Kosten

€ 17,50

Locatie

Theater het Hof
Theater het Hof
Boekhorstenstraat 58, 6828 DV Arnhem

Organisator

Stichting Jazz in Arnhem
Email
info@jazzinarnhem.nl
Website
https://www.jazzinarnhem.nl

Comments are closed.