Idema/Serierse Quartet en SMANDEM.

Idema/Serierse Quartet en SMANDEM.

Dubbelconcert

Voor de pauze het Idema/Serierse Quartet en na de pauze SMANDEM.

Dit dubbelconcert komt tot stand in samenwerking met de Keep an Eye Foundation in het kader van Keep an Eye on Tour.

GIJS IDEMA/ANNA SERIERSE  QUARTET

In dit kwartet gaan Gijs Idema en Anna Serierse op zoek naar nieuwe manieren om zang en gitaar te combineren. Gekeken vanuit een meer klank-gebaseerd oogpunt streven ze naar een unieke menging van deze twee instrumenten, ondersteund door de sterke basis van Cas Jiskoot op de contrabas en Tim Hennekes op drums. Het kwartet werd eerder omschreven als een eenheid die schildert in brede stroken met een sterk gevoel voor vrijheid, melodie, ritme en vorm.

Het kwartet speelt al enkele jaren samen. Zij speelden o.a. in het Bimhuis, op Jazzfest en het Grachtenfestival. Afzonderlijk van elkaar wonnen ze o.a. de Expression of Art Award, Keep an Eye Outstanding Talent Award en de Stichting Jazztalent Award.

MOTUS

Motus is beweging, en de inspiratiebron voor deze CD. Het bewegen tussen verschillende woonplaatsen, beweging tussen verschillende scenes, het bewegen met en door elkaar.

De composities zijn grotendeels zonder tekst. De focus ligt op de samenklank tussen de gitaar en stem die de luisteraar mee kan nemen in het verhaal. Je hoort de rust en sereniteit van Trondheim, maar ook de drukte en chaos van New York. Twee stukken worden wel ondersteund door tekst, waarvan een in de moedertaal van dit kwartet. De gedichten beschrijven een gevoel van vrijheid en vastzitten, proberen te ontsnappen aan een bekend stramien.

Line Up:

Anna Serierse: zang
Gijs Idema: gitaar
Cas Jiskoot: bas
Tim Hennekes: drums

SMANDEM.

De vier leden van de band kennen elkaar al jaren vanuit de jong talentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. De bandnaam komt van het woord “mandem”: Britse  slang voor vriendengroep en dat is precies wat ze zijn en willen uitdragen: een BAND met bas, drums, gitaar en toetsen. In hun muziek combineren ze alles wat ze tof vinden. Urban, jazz, hiphop, noem maar op. Een mix van oud en nieuw met hun eigen saus eroverheen. Eerder wonnen ze al de Keep An Eye The Records prijs en speelden ze op het Super Sonic Jazz Festival in Paradiso.

SMANDEM. bewijst dat een ongelooflijke stel vaardigheden en een “openminded” aanpak ervoor zorgen dat genreonderscheid vervaagt in pure energie. Geïnspireerd door mensen als Herbie Hancock, Christian Scott en Wayne Shorter, evenals Travis Scott en Drake, produceert het vier-vriend-sterke collectief een geluid dat diep geworteld is in de jazztraditie. Het beperkt zich echter niet tot stijlgrenzen of formele etiquette. Ze streven vooruit en verkennen manieren om hun delicate vermogen te combineren met de huidige populaire muziek. Met een sterke vriendschap in de kern versnelt hun dynamische liveshow moeiteloos van weelderige harmonieën naar kleurrijke mengsels van dichte ritmes en felle improvisatie.

De vier mannen ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze kwamen er al snel achter dat ze een soortgelijk perspectief deelden en met elkaar moesten spelen. Hun verbluffende synergie werd zelfs opgepikt door Kelly Coker, decaan van de beroemde New School of Jazz and Contemporary in New York. Hij zei over hen: “Er is nooit een gevoel van te hard proberen en dat maakte het een absoluut genot om naar je te luisteren. Jullie klinken niet als weerbericht, maar voelen als weerrapport”. Ondersteuning krijgen ze van verschillende lokale Amsterdamse platformen zoals Super-Sonic Jazz en de Keep An Eye Foundation. SMANDEM. gaat op reis om een voorhoede te worden in de hedendaagse muziek.

Line Up:

Rafael Devanté Sinay – gitaar
David Nino van der Grinten – toetsen
Aäron Bouwman – bas
Kick Woudstra – drums

SELF-TITLED

Inclusief features van Herbie Hancock-fluitist Elena Pinderhughes (VS) en NL-talent Pink Oculus, illustreert hun debuut-EP genaamd ‘Self-Titled.’ – die begin 2021 op Super-Sonic Records zal worden uitgebracht – het beste wat deze vrijgevochten “mandem” van opzet is.

“There are only two kinds of music. Good music, and the other kind.” Dit is een filosofie die SMANDEM. probeert te laten horen in hun debuut EP. In plaats van gelimiteerd te zijn door maar een muziekstijl is SELF-TITLED bedoeld om een ode te brengen aan alle goede muziek, de muziek die hen inspireert. De EP met 6 tracks neemt je mee naar verschillende plekken op de wereld en vermengd invloeden uit Hip Hop, Fela Kuti, Indonesische Gamelan en meer. De SMANDEM. saus brengt al deze verschillende smaken succesvol samen.

Datum

21 jun 2022
Verlopen!

Tijd

De zaal is om 19.45 uur open.
20:30 - 23:00

Kosten

€ 17,50

Locatie

Theater het Hof
Theater het Hof
Boekhorstenstraat 58, 6828 DV Arnhem

Organisator

Stichting Jazz in Arnhem
Email
info@jazzinarnhem.nl
Website
https://www.jazzinarnhem.nl

Comments are closed.